4 grupe/ 12 PARTICIPANȚI PER GRUPĂ
Grupa I: Preșcolari + ciclul primar. Vârstă: 5 ani jumate – 10 ani
Grupa II: Clasele V-VIII
Grupa III: Liceu
Grupa IV: Adulți
Locație: Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiș” – sala de spectacole, Târgu Lăpuș
Perioada desfășurării atelierului: 2 luni
Număr întâlniri: 12 + 2 ședințe introductive/teoretice
Durata ședințelor: 2 h
Program: 9 ședințe din modul se vor ține pe categorii de vârstă/ ideal în weekend/cu excepția sărbătorilor și zilelor libere stabilite în prealabil. Restul ședințelor se vor ține împreună cu toti cei 48 de cursanți concomitent pentru construcția propriu-zisă a spectacolului. (Repetiții finale)
UN SPECTACOL INTERPRETAT DE LOCALNICI, DESPRE EI, INSPIRAT DE EI, PENTRU EI
Atelierul te invită să pășești în culisele teatrului aflând din secretele ce stau la baza construcției unui spectacol de teatru profesionist, transportând cursanții prin toate etapele de producției a unui spectacol real, ei fiind pe parcurs, atât actori, scenografi, regizori, compozitori ori soliști dar și dramaturgi (scriitori), fiind încurajați treptat să se exprime inclusiv prin scris. Poveștile lor vor sta la baza spectacolului nostru alături de textul autorului Saint Exupery, „Micul Prinț”.
Pe parcursul atelierului, profesioniști din domeniu, scenografi, actori, compozitori, regizori, vor fi invitați să îndrume o parte din aceste ședințe, împărtășind din secretele meseriei, contribuind direct la construcția propriu-zisă a spectacolului final. Vei lua parte la diverse jocuri de improvizație menite să-ți dezvolte atenția, viteza de reacție și capacitatea de memorare. Asa cum se întâmpla adesea pe scena și în spatele ecranului, vei rade și vei plânge, vei aplauda sau te vei revolta, cu alte cuvinte, vei ieși din zona ta de confort și iți vei depăși limitele. Vei căpăta încredere în propriile forte, vei dobândi dezinvoltura în relațiile interumane si vei învăța sa reacționezi spontan.
Cea de-a doua parte a modulului este dedicata punerii în scena a unui spectacol pe baza unui scenariu personalizat.
Cursurile vor fi îndrumate de Silvia Roman, regizor de teatru cu experiență în domeniul teatral, cu spectacole ridicate pe scene importante din țară, inclusiv Teatrul Național București. A îndrumat de-a lungul timpului actori de renume și a semnat la rândul ei pe lângă regia artistică și scenografia pentru anumite producții teatrale. Are în prezent două colaborări cu Televiziunea Română (TVR) și activează în țară și în străinătate și ca artist vizual. Background-ul ei pluridisciplinar e rezultat al mai multor studii, rezidențe artistice, workshop-uri și colaborări internaționale.
Atelierul de teatru ” Pe urmele micului prinț” va cuprinde:
- Cursuri de actorie sub îndrumarea unui regizor și ocazional a 2 actori profesioniști invitați. Vor fi invitați să se exprime prin jocuri educative/participative/ exerciții de teatru/de dicție/de rol pentru a putea să interpreteze diferite personaje și vor deveni actori ai spectacolului în pregătire.
- Cursuri de scenografie – construcție decor și costume – sub îndrumarea a 2 scenografi profesioniști (desen, pictură, croitorie, bricolaj, etc.) – Vor participa la construcție decorului și ale costumelor lor
- Ateliere de compoziție muzicală și cor sub îndrumarea unui compozitor profesionist – Vor participa direct la construcția coloanei sonore a spectacolului.
- Atelier de scriere dramatică – Vor fi încurajați să își exprime emoțiile și visurile în scris, texte care vor fi ulterior redactate și utilizate în spectacolul construit.
- Un spectacol jucat și inspirat de lăpușeni pentru lăpușeni.
- Este un spectacol conceput pentru comunitatea locală, dar și un posibil reper turistic pentru cei care vizitează această zonă a țării.